Ter bemoediging. Preek pastoor Franken op 19 april. Beloken Pasen.

Jezus komt vandaag bij zijn leerlingen en zegt: “Vrede zij met jullie.”

“Ik vergeet nooit mijn eerste dienst op de Intensive Care”, zegt Jannie (niet haar echte naam) een verpleegkundige. “Ik doe een blauwe jas en dubbele handschoenen aan en doe een mondkapje om. De patiënt is angstig. Hij krijgt zijn vrouw aan de telefoon. Hij zegt: dag schat, ik hou van je. We brengen hem in slaap. Mijn collega zegt opeens: Het zou zo maar de laatste keer kunnen zijn dat zij elkaar spreken.”

Vrede ? Hoe moet je het evangelie van vandaag zien in zo’n situatie?

Als ik aan vrede denk , dan denk ik aan het zonlicht dat door de bladeren in het bos komt. Stilte. Je hoort alleen de vogels. Misschien denkt u aan iets anders. Maar waar u ook aan denkt. Vrede is in ieder geval: Even geen narigheid, geen zorgen, geen problemen.

Even geen zorgen lijkt door de corona ver weg.

“Ze doen iets onmogelijks”, zegt Peter, een arts, over de verpleegkundigen. “7 dagen per week, 24 uur per dag zorgen ze voor corona-patiënten. Hun veerkracht ontroert me. Lieve collega’s, hou vol. Laat je elastiek niet knappen!”

Laat je elastiek niet knappen. Je veerkracht houden. Maar hoe doe je dat in zo’n situatie?

Jezus zegt daar toch iets over. Op een andere plaats in het Johannes evangelie zegt Hij: “Vrede geef Ik u. Niet zoals de wereld die geeft, geef Ik hem u. Laat uw hart niet verontrust of kleinmoedig worden.” Dit gaat over een ander soort vrede. Niet dat zonlicht in het bos. Jezus heeft het over vrede juist als je grote stress hebt. Hij heeft het over een kracht. Diep van binnen. Die maakt dat je elastiek niet breekt.

Hoe ontvang je die vrede? Hoe kom je in contact met die kracht? Wat is het geheim?

Het geheim is hoe je antwoordt op de vraag: “Wie ben ik? Wat is mijn identiteit?”

Wie ben ik? Wat is mijn identiteit?

Ik denk dat onze samenleving daar drie antwoorden op geeft.

Sommigen zeggen: Ik ben wat ik doe. Ik ben verpleegkundige. Ik ben tandarts. ik ben student.

Anderen zeggen Ik ben wat ik heb. Ik ben eigenaar van een tweede huis in de Algarve met zwembad en tennisbaan.

Het derde antwoord: ik ben wat anderen over me zeggen. Ik ben een gezellige dikkerd waarmee je kunt lachen..

Ik ben wat ik doe. Ik ben wat ik heb. Ik ben wat anderen over me zeggen

Zijn dit goede antwoorden? Voor innerlijke kracht. Om het elastiek niet te laten breken?

Ik ben wat ik doe.? Ja, maar dat houdt ooit op. Je leefde voor je werk  nu ben je overbodig. Ik ben wat ik heb? Maar dat kan gestolen worden. Wat anderen over me zeggen? We weten allemaal hoe wispelturig mensen zijn.

Dit zijn allemaal dingen die voorbijgaan.

Die je kwijt raakt.

Daarom geven ze geen innerlijke kracht. Alleen Liefde, Gods liefde gaat niet voorbij.

Alleen dat kan je identiteit zijn.

Luister naar wat God vanmorgen tegen u, jij, jullie zegt:

“Ik hou van je. Ik hou van je zelfs als je ziek en zwak bent.

Als je je machteloos voelt. Ik hou onvoorwaardelijk van je.”

Is dat het antwoord wat u geeft op de vraag : Wie ben ik?

Ik ben een onvoorwaardelijk geliefd mens.

Als dat je identiteit is

Zul je aan de oppervlakte nog steeds zorgen en stress hebben

maar diep binnen in je is er meer rust, meer vrede,

meer kracht.